Dert Hattı

Bebeklerde sık kusma, bazı hastalıkların öncüsü olabilir. Bunun yaygın olduğunu söylüyoruz, çünkü her kusmaya bir hastalık neden olmaz. Bazen kusma çok fazla yemek veya bebeklerin midesinden yiyecek atmak olarak görülür. Bu nedenle anneler normal kabul edilmesi gereken kusmayı ve semptomlarla sık sık kusmayı ayırt edebilmelidir.
Bu ayrımı yapmak için, bebeğinizin kanlı kusma, kusma ile kusma ve şiddetli karın ağrısı olduğunu düşünüyorsanız, karnınızda şişkinlik varsa derhal doktora gitmelisiniz. Ancak, bu şekilde gerçekleşmeyen kusmanın normal kabul edilebileceğini unutmayın. Çünkü bebekler özellikle ilk aylarda oldukça fazla kusabilirler. Bu gibi durumlarda, bebeğinizi stres olmadan gözlemlemelisiniz.
Bebeğinizin kusmasını önlemek için bazı yöntemler hakkında konuşabiliriz. Bebeği besledikten hemen sonra uzanmamak, bir süre dik tutmak kusmayı önleyen bir yöntemdir. Bebeğinizin kısa sürede gelişmesini ve büyümesini istediğinizi ve açlığından endişe duyduğunuzu biliyoruz. Ancak, ne kadar midesi var! Henüz doymuş olduğunu bilmiyor. Bebeği gereğinden fazla doyurmak kusmasına neden olur. Bunun yerine, daha az ama daha sık beslemek daha iyi olacaktır.
Anneler bebeğinizi ağlarken emzirmezler. Çünkü bebek ağlarken emmeye çalışıyor havayı yutacak. Bir dakika bekleyin, başka bir şekilde susturmaya çalışın ve sonra emzirerek bebeğinizin yutduğu hava nedeniyle emdiğini kusmamasını sağlayın.
Bebeğiniz, beslendikten bir süre sonra ağzında kalan yiyecekleri çıkarabilir. Bununla birlikte, bu ağızdaki besinin uzaklaştırılması kusma şeklinde değil, ağzın kenarından sızıntı şeklindedir. Bu durumda endişelenme. Şikayetleriniz 1 yaşından önce kendiliğinden sona ereceğinden. Yine, bebeklerin yemek borusu ve midesi arasındaki kapak tam olarak gelişmediğinden, çok yediği yiyecekleri kaldıracaktır. Bu gibi durumlarda endişelenmeyin. Bu koşullar normal kusma olarak karşılanmalı ve bir süre sonra kendiliğinden düzelmesi beklenmelidir.
Yeni doğan bebeğinizin ilk 48 saat içinde ciddi kusması varsa, bu sindirim sistemi ile ilişkili olabilir. Sindirim sistemi rahatsızlığından veya mide kıtlığından kaynaklanan kusma durumunda muayene edilmesi uygun olacaktır.

Reflü Nedeniyle Kusma
Bebeklerin kusması bir reflü belirtisi olabilir. Reflü sadece yetişkinlere yönelik bir hastalıktır. Ayrıca 1 yaşın altındaki bebeklerde de sık görülür. Bunun nedeni, yiyeceğin mideye geçmesine izin veren valfin tam olarak gelişmemesidir. Sırtüstü pozisyonda beslenen bebeklerin bu gelişmemiş valf nedeniyle beslendiği bir reflü belirtisidir. Sağlıklı bebeklerde mideye geçen yiyecekler dışarı çıkmaz, ancak reflü hastalığı olan bebeklerde bu yiyecekler yemek borusuna döner. Bebeklerde reflü için ekstra bir tedaviye gerek yoktur. Normal bir durum kabul edilir ve zaman içinde takip edilerek iyileşmesi beklenir. Genellikle kusma dışında herhangi bir rahatsızlık görülmez.
Anne sütü ile beslenen bebeklerde reflü olasılığı düşük olmasına rağmen, bebeği azar azar sık sık beslemek daha iyidir.
Şişe ile beslenmek, bebeklerde hava yutmasına da neden olur. Bebeklerde görülen reflü en geç 1 yaşında tamamen geçecektir. Bebek katı yiyecekleri beslemeye başladığında ve oturma pozisyonuna geçtiğinde, kusmanın azalması semptomları 1 yaşına kadar kaybolur.



Bebeğinizi Arka ve Yan Pozisyonda Yatırın
Bebeğinizin kusması durumunda solunum yolunun açık olmasını sağlamak önemlidir. Midesinde yatan bebeğin bloke olması muhtemeldir. Bu nedenle, bebeklerinizi sırt ve yan pozisyonlarına koymak yararlıdır.

Yorumlar

Popüler Yayınlar